Top de tablete româneşti de mici şi mari dimensiuni

de: Alexandru Puiu
18 11. 2013

Dacă tot avem din ce în ce mai multe companii româneşti care au lansat tablete în ultimii ani, ar fi păcat să nu aibă propriul lor top de tablete româneşti.

O să încep cu eterna dezbatere provocată de cei care spun că nu există tablete româneşti pentru că toate sunt produse în China. Deşi la prima vedere aceasta este realitatea, companiile româneşti nu au făcut decât să se adapteze unui trend global de care giganţii americani profită de ani buni. Totul este produs în China. Dacă s-ar face un studiu, cred că 95% dintre produsele pe care le folosim, mai ales cele din industria IT, au pe spate marcat cu litere de-o şchioapă ,,Made in China”. De dragul diversităţii, unii au început să folosească ,,Made în PRC”. Nu sună la fel de strident, dar PRC este abrevierea pentru People’s Republic of China sau Republica Populară Chineză. Da, este vorba de aceeaşi țară pe care mulţi dintre voi o evită când vine vorba de produse din diverse industrii.

În teorie, sunt doar nişte gadgeturi care în ritmul acesta alert de lansări încep să devină consumabile. Dacă tot am scris în titlu ,,tablete româneşti”, voi încerca să fac doar referinţe la piaţa autohtonă.

Pe de altă parte, ce-i drept, nu putem trece mai departe fără să vorbim și de o mare diferență între producători și așa-numiții „integratori”. Primii gândesc dispozitivul cap-coadă, de la design, la integrarea hardware, software, la calitatea materialelor și la cele mai mici detalii de construcție și dotare, în China doar fabricând efectiv produsele, folosindu-se de mâana de lucru ieftină. În a doua categorie intră cei care găsesc în China o fabrică „de încredere” de la care cumpără niște device-uri cărora le aduc, de cele mai multe ori, o serie de îmbunătățiri de suprafață, inclusiv numele produsului, care să facă diferența pe pața de desfacere. Din această a doua categorie fac parte „producătorii români” de dispozitive mobile. După știința mea, nu există producători români în acest domeniu, de altfel nici nu prea se erijează companiile în așa ceva. Exprimarea „dispozitive sub brand românesc” este cea mai corectă, evitând și disputa cu destulă eleganță.

Exemplul meu favorit de companie românească prezentă pe piața dispozitivelor mobile este Allview, o companie braşoveană care la fiecare două-trei luni lansează un nou vârf de gamă. În contextul în care aceste smartphone-uri şi tablete din ce în ce mai puternice depăşesc cu uşurinţă pragul psihologic de 1000 de lei, nu ştiu dacă este cea mai bună politică, dar probabil este un sistem care pentru ei funcţionează. Dacă mă refer la smartphone-uri, personal, din acest motiv sunt încântat de un iPhone sau de un Galaxy S – știu că un an de zile am cel mai bun telefon. În cel mai rău caz, am cel mai bun telefon al unei companii care mă încântă enorm.

Oricum, sfatul meu este să treceţi peste preconcepţii şi să luaţi un produs care vă satisface nevoile. Dacă are sigla unei companii româneşti, cu atât mai bine. Ar fi păcat să nu facem un gest minim să ajutăm piaţa autohtonă de IT, mai ales dacă acest gest nu implică un compromis major pe partea de funcţionalitate sau performanţă. Deşi nu este foarte evident, se poate spune că am ajuns în acea etapă în care o tabletă românească se bate de la egal la egal cu un Nexus 7, cu un Galaxy Tab, un Kindle Fire sau cu orice alt model vă vine în minte.

La început, era vorba doar de produse ieftine. Punct. În urmă cu doi-trei ani, când au apărut primele tablete româneşti, cu preţuri de nivelul a 500 – 600 lei, cele mai multe erau nişte experimente nu foarte reuşite. Încă nu-mi vine să cred cât a durat până la momentul în care s-a renunţat complet la panouri rezistive. Acum, situaţia este complet diferită. După cum veți vedeţi şi în prezentările de mai jos, modelele actuale ale brandurilor autohtone sunt cât se poate de actuale. Vorbim de panouri IPS cu o densitate mare de pixeli, de procesoare quad core ultra rapide şi, nu în ultimul rând, de versiuni de Android recente care vă vor face experienţa de utilizare mai plăcută.

Se apropie cu paşi repezi Black Friday. Mai sunt doar câteva zile până când toate site-urile vor fi blocate, stocurile vor fi terminate la prima încărcare a magazinelor virtuale şi cei mai mulţi dintre noi vor face achiziţii de parcă nu trebuie să mai achite vreodată nota de plată. Pentru că tot ne pregătim intens de acest eveniment importat cu entuziasm din îndepărtatul Occident, acum este cel mai potrivit moment pentru a realiza un top cu tablete româneşti.

Mai jos, voi atrage atenţia asupra unui număr de 12 modele de tablete româneşti, împărţite pe două categorii. Prima jumătate este dedicată modelelor cu o diagonală cuprinsă între 7 şi 8 inci, iar în a doua jumătate voi detalia tablete de aproximativ 10 inci. Deoarece cei mai mulţi dintre voi îşi aleg în primul rând tableta după dimensiunea ecranului, pe lângă numele complet al produsului, în fiecare subtitlu de mai jos voi trece şi această caracteristică.

E-Boda Revo R85 – 7,85 inci

Aceasta este o tabletă de 7,85 inci ce are o rezoluţie egală cu 1024 x 768 şi o configuraţie performantă ce gravitează în jurul unui SoC Rockchip RK3188, pe arhitectură ARM Cortex A9 de tip quad core. Frecvenţa la care este tactat e de 1,6 GHz şi este ajutat de 1GB de memorie DDR3. Procesorul grafic din această ecuaţie este un Mali 400 MP4 cu 8 core-uri tactate la 533 MHz. Memoria internă este de 16 GB şi mai are o cameră principală de 2 megapixeli şi una frontală de 0,3 megapixeli. Nu-i lipsesc conectivitatea WiFi, Bluetooth 4.0, iar la capitolul porturi, pe lângă o ieşire audio de 3,5 mm, are un port micro USB şi un mini HDMI. Dacă sunteţi tentaţi să măriţi spaţiul de stocare, aveţi această posibilitatea prin intermediul unui card microSD de până la 32GB. Ca dimensiuni, are 203,5 x 139 x 8,9 milimetri şi 408 grame.

Sistemul de operare preinstalat este de Android 4.2, în timp ce bateria se rezumă la 4700 mAh. Autonomia specificată de producător pentru acest model este de 7 ore de utilizare şi 60 de ore de standby. Dacă acest detaliu este important pentru voi, materialul folosit pentru carcasă este aluminiul de culoare gri închis.

Cu garanţie de 24 de luni, Revo R85 are un preţ de 750 lei.

InfoTouch iTab Hallo79 – 7,85 inci

Hallo79 de la este un model ce foloseşte un panou IPS cu o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli. Partea de procesare reprezintă o combinaţie dintre un MTK 8389 quad core tactat la 1,2 GHz şi GPU PowerVR SGX 544 MP. Aceste două elemente sunt ajutate de 1GB de memorie DDR3. Cantitatea de memorie internă este de doar 8GB, în schimb poate fi extinsă cu carduri microSD de până la 32GB. Pe lângă Bluetooth 4.0 şi WiFi IEEE 802.11 b/g/n, această tabletă are un modul 3G şi A-GPS. Camera principală este de 5 megapixeli, în timp ce cea frontală are doar 2 megapixeli. Are un port microUSB şi o ieşire audio de 3,5 milimetri. Mai merită menţionată prezenţa unui modulator FM şi a unei baterii de 4500 mAh. Dimensiunile produsului sunt egale cu 200 x 135 x 7,5 milimetri şi 368 de grame.

Cu garanţie de 24 de luni, tableta celor de la InfoTouch are o valoare de 950 de lei.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 PMP5785C – 7,85 inci

Cu un nume deloc prietenos, şi Quantum are un panou IPS de 7,85 inci cu o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli. Partea de procesare este asigurată de un Rockchip RK3188 quad core tactat la 1,6GHz în combinaţie cu un GPU ARM Mali 400 şi 1GB de memorie RAM. Are WIFi N, Bluetooth 4.0 şi, datorită portului USB host, se poate conecta la internet prin intermediul unui modem extern pe USB. Camera principalp este de 2 megapixeli, cea frontală de 2MP, iar memoria internă se limitează la 8GB extensibili printr-un microSD.  Are un port microUSB, un mini HDMI şi o ieşire audio. Rulează Android 4.2, se încadrează în 406 grame şi are 203,5 x 139 x 8,9 milimetri. Bateria de tip Li-Ion din interior are o capacitate de 4700 mAh.

Poate fi achiziţionată cu 770 de lei, iar garanţia standard este de 24 de luni pentru acest model.

Evolio Aria Mini 3G – 8 inci

Simplu şi la obiect, este construită în spatele unui panou de 8 inci cu o rezoluţie de 1024 x 768 de pixeli. Creierul acestei tablete româneşti constă în SoC-ul pe arhitectură Cortex A9 intitulat Rockchip RK3006 cu două nuclee cu o frecvenţă de lucru de 1,5 GHz. Procesarea grafică este asigurată de un GPU Mali 400, iar cantitatea de memorie RAM este de 1GB. Are 3G, un modul GPS, WiFi N şi Bluetooth. Portuile de pe margine sunt în număr de trei, un microUSB, un mini HDMI şi un port stereo de 3,5 milimetri. Are două camere foto/video  de 2, respectiv 0,3 megapixeli. Bateria are 4500 mAh, iar sistemul de operare este Android 4.1. Există şi un locaş pentru carduri micro SDHC de până la 32GB. Cu doar 460 de grame în greutate, dimensiunile acestui model sunt 199 x 154 x 9,5 milimetri.

Pe lângă preţul de 850 de lei, un aspect interesant constă în garanţia de 60 de luni cu care am găsit-o pe un magazin virtual popular de la noi şi nu cred să fie o greşeală la mijloc.

Utok 700 Q – 7 inci

Un , Utok are nişte produse cu un raport preţ-performanţă foarte bun. Printre acestea, se numără şi acest model de 7 inci cu un panou LCD a carui rezoluţie este egală cu 1024 x 600 pixeli. SoC-ul folosit este un Allwinner A31S quad core tactat la 1,2 GHz asistat de un GPU PowerVR SGX 544 MP2 cu opt nuclee şi un GB de memorie RAM DDR3. Memoria internă este de 8GB şi poate fi extinsă cu până la 32GB prin carduri microSD. Compatibilă wireless N nativ, această tabletă suportă şi stick-uri USB prin intermediul portului USB Host. Are un micro-USB, un mini-HDMI şi o ieşire audio. Cele două camere de o parte şi de alta a tabletei sunt de 2, respectiv 0,3 megapixeli.

Este preinstală cu Android 4.2 şi, tot la capitolul software, trebuie trecute în revistă cele 100 de cărţi în format electronic pe care le mai găsiţi gratuit pe tabletă, plus abonamentul gratuit pe o luna la serviciul de . Are 192 x 117 x 10 milimetri şi o greutate de 100 de grame. Bateria de 2700 mAh, deşi pare mică, este suficientă pentru aproximativ 6 ore de navigare pe internet departe de priză.

În contextul în care oferă şi cinci ani de garanţie la un pret de 450 de lei, soluţia celor de la Utok nu trebuie deloc neglijată.

Allview Viva Q8 – 7,9 inci

O tabletă al cărei review îl găsiţi şi la noi pe site, Viva Q8 are un panou IPS de 7,9 inci cu o rezoluţie de 1024 x 768 de pixeli. Chiar dacă are un quad core de doar 1GHz se comportă exemplar, în parte şi datorită GPU-ului PowerVR SGX 544 MP2 şi a cantităţi de memorie RAM egală cu 1GB DDR3. Este compatibilă Wireless b/g/n, iar printr-un modem extern pe USB o puteţi conecta şi la 3G. Are un micro USB un microHDMI şi o ieşire audio, iar cantitatea de memorie NAND flash de 8GB poate fi extinsă printr-un micro SDHC de până la 32 GB. Camera principală este de 5MP, în timp ce camera frontală se rezumă la o rezoluţie VGA. Este preinstalată cu Android 4.2.2, iar bateria internă are o capacitate de 4000 mAh. Cu doar 7,5 milimetri grosime şi 357 de grame, Viva Q8 are 200 x 139 milimetri.

Cu doi ani garanţie, acest model poate ajunge la voi cu aproximati 800 de lei.

E-Boda Supreme XL 400QC – 10,1 inci

Primul model de 10,1 inci din acest clasament are un panou IPS cu o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli. Partea de procesare este o combinaţie dintre un quad core la 1,2GHz, un GPU Vivante Multicore şi un 1GB de memorie DDR3. Cantitatea de memorie internă este de 16GB şi suportă extinderea cu carduri microSDHC de până la 32GB. Are o autonomie specificată de 5 ore, este preinstalată cu Android 4.0, iar conectivitatea include un port USB 2.0, un mini HDMI şi o ieşire audio. Dacă vreţi să intraţi pe internet, pe lângă modulul IEEE 802.11 b/g/n, puteţi folosi un stick USB de la operatorul vostru preferat de telefonie. Dimensiunile sale sunt egale cu 271 x 180 x 13 mm şi greutatea este de 670 de grame. Are o cameră de 2 megapixeli şi o a doua cameră frontală de 0,3 megapixeli.

Aş vrea să notez faptul că este printre singurele tablete româneşti moderne care vine cu un port USB de dimensiuni normale la care puteţi de exemplu să conectaţi un stick USB cu filme de orice format.

Preţul de 900 de lei vine cu o garanţie de 24 de luni pentru 400QC de la E-Boda.

InfoTouch Raptor 10 – 10.1 inci

Un alt model cu un este Raptor-ul celor de la InfoTouch, cu un panou PLS a cărui rezoluţie este egală cu 1280 x 800 pixeli. În spatele ecranului se găseşte un SoC quad core tactat la 1,6 GHz de la Rockchip cu numele de RK3188, 1GB de memorie DDR3 şi un GPU quad core destul de potent cu numele de Mali 400MP. Are WiFi N, Blluetooth 4.0 şi suport pentru stick-uri USB 3G, în timp ce pe marginea sa se găseşte un port micro-USB, un miniHDMI şi un jack audio de 3,5 mm. Cum era de aşteptat, memoria internă de 16GB se poate extinde prin intermediul un card microSDHD de maxim 32GB. Rulează Android 4.2.2, iar dacă vreți să imortalzaţi vreun cadru static sau în mişcare, veţi fi limitati la o cameră principală de 2 megapixeli şi una frontală de 0,3 megapixeli. Bateria folosită este una dintre cele mai generoase din acest clasament cu 7200 mAh. Se încadrează un gramaj de 680 de grame, în timp ce dimensiunile sale sunt egale cu 260 x 169 x 9,9 milimetri.

Dacă sunteţi tentaţi să faceţi o achiziţie, contra sumei de 1000 de lei veţi putea cumpăra tableta Raptor 10 cu o garanţie de 24 de luni.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 9,7 PMP5297C – 9,7 inci

Acest model este cel mai bun exemplu de tabletă cu un ecran HiDPI, având în vedere rezoluţia de 2048 x 1536 pentru o diagonală de 9,7 inci. Dacă vă place să faceţi comparaţii, exact aceeaşi densitate de pixeli are cel mai recent iPad Air cu Retina Display. Având la bază  un SoC quad core Rockchip RK3188 tactat la 1,6GHz şi un GPU Mali 400 MP, acest model ar putea părea similar la capitolul performanţă cu Raptor-ul celor de la InfoTouch, PMP5297C are însă o cantitate dublă de memorie RAM – 2 GB. Nu lipseşte conectivitatea IEEE 802.11 b/g/n şi Bluetooth 4.0, iar dacă aveţi un modem 3G pe USB îl puteţi folosi şi pe acela. Are un port microUSB, un miniHDMI şi o ieşire audio standard. Are 8GB de memorie internă şi cele două camere de pe o parte şi alta a aparatului folosesc acelaşi senzor de 2 megapixeli.

Sistemul de operare preinstalat este Android 4.2, iar bateria de 8000 mAh este folosită la maxim de panoul de înaltă rezoluţie. Cu 241,5 x 185 x 9,2 milimetri şi 621 de grame, acest model are combinaţia perfectă de performanţă şi dimensiuni compacte.

Implicit, la aproximativ 1000 de lei veţi achiziţiona cu garanţie 2 ani.

Evolio Quadra – 10.1 inci

Foloseşte un ecran IPS de 10,1 inci cu o rezoluţie de 1280 x 800 de pixeli ce ascunde un CPU quad core la 1,2 GHz şi un GPU Vivante GC 1000+. Memoria de lucru a acestui model este egală cu 1GB, iar spaţiul de stocare este de 16GB. Dacă nu vă sunt suficienţi, puteţi folosi carduri microSDHC de 32GB pentru a suplimenta memoria internă. În ceea ce priveşte conectica, pe lângă un modul wireless N , vă puteţi conecta la internet prin modemuri 3G pe USB. Pe marginea tabletei nu veţi găsi decât un port microUSB şi o ieşire audio de 3,5 milimetri. Are o cameră frontală de 0,3 megapixeli şi o a doua de 2 megapixeli. Sistemul de operare este Android 4.1 şi bateria folosită are o capacitate de 5400 mAh. La capitolul detalii estetice, are 535 de grame şi se încadrează în 258,3 x 164 x 9,5 milimetri.

Culoarea carcasei este albă, iar preţul e de 900 de lei, cu garanţie de doi ani.

Utok 1000 Q – 10,1 inci

Construită în jurul unui panou IPS de 10,1 inci cu o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, Utok 1000 Q este propulsată de un SoC Allwinner A31S cu patru nuclee tactate la 1,2 GHz. Partea de procesare grafică este asigurată de un PowerVR SGX 544 MP2 cu opt nuclee, iar pentru a completa ecuaţia mai găsim un 1GB de memorie DDR3. Memoria internă standard pentru acest model e de 16GB, dar poate fi mărită până la un maxim de 48GB dacă achiziţionaţi un card microSD. Conectica include la exterior un microUSB, un mini HDMI şi o ieşire audio, iar la interior un modul Wireless N. În cazul în care vă încântă această opţiune, modemuri 3G pe USB pot fi de asemenea folosite în tandem cu Utok 1000 Q.

Sistemul de operare preinstalat este Android 4.2.2 şi, ca bonus, la capitolul software mai beneficiaţi de 100 de cărţi româneşti în format electronic şi un abonament la Seenow pe o lună de zile. Bateria LiPolymer de 6000 mAh promite să vă ţină până la 7 ore departe de priză. Cu dimensiuni egale cu 263 x 173 x 10,5 milimetri şi 585 de grame, nu ar trebui să întâmpinaţi probleme în a o lua în orice deplasări.

Precum alte produse ale celor de la Utok, 5 ani garanţie vin standard şi cu această tabletă de 850 de lei, cu condiţia să vă înregistraţi folosind aplicaţia preinstalată cu numele de Garanţie.

Allview Alldro 3 Speed Quad – 9,7 inci

Fiind unul dintre cei mai vechi producători români de tablete, Allview a făcut trecerea cu Alldro 3 Speed Quad la un panou de 9,7 inci IPS-HD cu o rezoluţie generoasă de 2048 x 1536 pixeli. Puterea de procesare este asigurată de o combinaţie dintre un CPU pe arhitectură Cortex A7 tactat la 1GHz, un GPU octocore PowerVR SGX 544 MP2 şi o cantiate generoasă de memorie RAM egală cu 2GB DDR3. Are conectivitate Bluetooth, WiFi b/g/n şi suportă aproape orice modem USB 3G. Cu un card microSDHC puteţi suplimenta memoria internă de 16GB. Marginile ascund un microUSB, un miniHDMI şi un jack audio de 3,5 milimetri, iar partea frontală şi posterioară integrează două camere de 2 megapixeli.

Pentru cei care ţin la o securitate sporită pe tablete, cei de la Allview au inclus o licenţă pentru BitDefender pe lângă sistemul de operare Android 4.1. Carcasa de aluminiu a acestui model are 242,6 x 187,5 x 9,6 milimetri şi 670 de grame. La interior, mai găsiţi o baterie Li-Ion de 8000 mAh ce ar trebui să fie suficientă într-o zi de utilizare ocazională.

Pretul de aproximativ 850 de lei vă aduce în posesie tableta cu 24 de luni de garanţie.

O vedere de ansamblu

Mai sus vedeţi o mostră din ceea ce vă oferă companiile româneşti de IT. Am încercat să găsesc cele mai sprintene tablete de la fiecare producător în parte şi cred că am făcut o treabă destul de bună. În cel mai bun caz, sper că v-am convins că există soluţii un pic mai accesibile la tabletele marilor giganţi din afară, cu condiţia să aruncaţi o privire la  portofoliul producătorilor autohtoni. Reticenţa faţă de aceste produse este greu de depăşit, iar eu cunosc cel mai bine acest lucru. În acelaşi timp, dacă veţi pune mâna pe una dintre tabletele de mai sus, veţi vedea că decizia unei posibile achiziţii vă va fi facilitată de dimensiunile compacte, de calitatea construcţiei şi chiar și de iuțimea cu care răspunde la comenzi.